Gå til sidens indhold
Social dumping er en trussel mod arbejdspladser i Danmark. Vi arbejder for dansk løn for dansk arbejde og for dansk arbejde under danske vilkår.

Social dumping

Udenlandsarbejdskraft, arbejdsmiljø og social dumping

Dansk økonomi står stærkt oven på coronakrisen. Ledigheden er historisk lav, og den økonomiske fremgang har skabt rekrutteringsudfordringer for mange virksomheder.

Vi skal først og fremmest sikre, at alle danskere kommer med i arbejdsfællesskabet. Men vi må også erkende, at rekrutteringsudfordringerne kan blive en bremseklods for væksten i Danmark.

Derfor har vi lyttet til erhvervslivet og indgået en aftale, der midlertidigt åbner for udenlandsk arbejdskraft, uden at gå på kompromis med danske lønninger og arbejdsvilkår. Ordningen stoppes igen, hvis ledigheden stiger.

På danske arbejdspladser skal man have en løn, der er til at leve af, og et arbejdsmiljø som man ikke bliver syg af. Det er kernen i den danske model, som har gjort vores samfund til et af verdens rigeste, tryggeste og mest lige.

Derfor er det vigtigt, at vi styrker indsatsen mod social dumping og at vi kun åbner for udenlandsk arbejdskraft i det omfang, som vi har brug for, for at sikre væksten og fremgangen i dansk økonomi. Bevillingerne til kampen mod social dumping og styrkelse af den fælles myndighed, har aldrig været højere end de er nu.

Det har vi gjort

  • Vi har indgået en aftale om at styrke den internationale rekruttering på rimelige danske arbejdsvilkår. Med aftalen nedsættes beløbsgrænsen midlertidigt til 375.000 kroner med mulighed for at sætte ordningen i bero, hvis ledigheden igen skulle stige.

  • Vi har styrket indsatsen mod social dumping. Vi har styrket den samlede bevilling til indsatsen mod social dumping med 245 mio. kroner på finansloven for 2020, vi har indgået aftale om tilsyn med udenlandske arbejdstageres boligforhold, vi har videreført den styrkede politiindsats mod social dumping, vi har startet projekt om ID-kort på byggepladser.

  • Vi har indgået aftale om opfølgning på arbejdsgruppen om sårbare arbejdstagere, og vi har styrket indsatsen mod illegal arbejdskraft og iværksat en brancherettet indsats mod falske selvstændige.

  • I januar 2020 indgik vi en vejtransportaftale, hvor vi sikrede ordentlige lønvilkår for alle chauffører, som kører bus- og godskørsel i Danmark.

  • Vi har med forslag til Finanslov for 2023 afsat 1,3 mia. kroner i perioden 2023-2027 til en ny arbejdsmiljøaftale. Ligeledes foreslår vi at gøre en del af bevillingerne til Arbejdstilsynet til permanente bevillinger for at sikre ro og stabilitet i blandt andet indsatsen mod social dumping.

Apropos...

Retspolitik

Tryghed i hele Danmark

Se mere

Udlændinge

En udlændingepolitik, der samler Danmark

Se mere

Beskæftigelse

Flere i arbejde

Se mere

Skat

Et skattevæsen vi kan stole på

Se mere

Vil du være med i fællesskabet?

Som intromedlem af Socialdemokratiet bliver du en del af et stærkt politisk fællesskab, der arbejder for at sikre solidariteten, styrke velfærden og gennemføre den grønne omstilling.

Meld dig ind i dag og vær gratis medlem til den 30.06.2025.

Bliv gratis intromedlem

Gå til indmeldelse