Jubilæum
Socialdemokratiets 150-års jubilæum
Socialdemokratiet fejrer i år sit 150-års jubilæum med kampe i blafrende storme og solskin fra klar himmel. Socialdemokratiet har nu i halvandet århundrede været den drivende politiske kraft i Danmark.
Vi har været med til at sikre et aftalebaseret arbejdsmarked, et helt unikt velfærdssamfund og givet danskerne frihed til at blomstre.
De tidligere generationer har støbt fundamentet og lagt trædestenene for de politiske resultater, som vi er i gang med at skabe i dag. Vores fælles fortid er forudsætning for en endnu stærkere fremtid. Det fejrer vi året igennem med en masse politiske aktiviteter.
Historiekonference 2021 - ”Den røde tråd”
Socialdemokratiets 150-års jubilæum bliver skudt i gang med vores årlige historiekonference, hvor temaet er 150 års kamp for velfærdssamfundet. Traditionen tro er Dan Jørgensen konferencier, og af oplægsholdere kan nævnes Søren Bak-Jensen, Michael Bröning, Bo Lidegaard og mange andre.
Du kan se videoklip fra historiekonferencen her.
8. marts 2021 – Kvindernes Internationale Kampdag
På Kvindernes Internationale Kampdag vil vi bl.a. mindes de historiske sejre og den historiske kamp for at sikre ligestilling og lige rettigheder, som Socialdemokratiet har ført i 150 år. Borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen, er dagens vært, og vi har sammensat et spændende program med taler, paneldebatter og indslag. Og så siger vores Statsminister selvfølgelig også et par ord. Vi har et program fyldt med fællessang, tale fra Lizette Risgaard og interview med spørgsmål fra jer til ligestillingsminister Peter Hummelgaard.
Derudover vil vores panel bestående af Marie Stærke, Sophie Hæstorp og Pia Gjellerup debattere forskellige emner som MeToo og vigtigheden af kvindelige forbilleder.
Du kan se eller gense Mette Frederiksens tale her.
Historietimen – online medlemsmøder
Hvor kommer vi fra, hvor står vi nu og hvor skal vi hen? Hvis man er klog på fortidens erfaringer, så står man også stærkt overfor fremtidens udfordringer. Socialdemokratiets historiske konsulent Martin Grunz går online med en række udvalgte historiske temaer, der har haft betydning for Socialdemokratiet, og hvor partiet har sat sit præg.
Du kan læse mere om de kommende online-møder her.
Socialdemokratisk byvandring over hele landet
Turen går til Socialdemokratiets Danmarkshistorie. I forbindelse med Socialdemokratiets 150 års jubilæum udgives den første oversigt over monumenter, gravsteder, gadenavne, adresser og lignende erindringssteder, som har været med til at gøre Socialdemokratiet til hvad det er i dag. Du kan selv trække i vandrestøvlerne, og følge i kendte socialdemokraters fodspor.
Du kan finde oversigten over byvandringer her.
Socialdemokratisk plakatkunst
Den 10. juni åbner Arbejdermuseet udstillingen A på plakaten, som viser 30 ikoniske plakater, som udstilles i original. Herudover vil der være mulighed for at dykke ned i mange flere (samlingen er enorm), både tidlige plakater fra plakatkunstens gyldne periode, hvor tidens største tegnere udformede plakaterne, frem mod de seneste årtiers masseproducerede politikerportrætter. Udstillingen er led i museets markering af arbejderbevægelsens 150 års jubilæum i 2021.
Udstilling af ’Folkets Tid’
Tag på opdagelse i Socialdemokratiets historie gennem kunsten, når Industrimuseet i Horsens udstiller Jacob Brostrups ’Folkets tid’. De udflyttede malerierne, der til dagligt hænger i Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg, illustrerer Arbejderbevægelsens, Danmarks og Socialdemokratiets historie fra 1870’erne til i dag.
Du kan finde mere information om udstillingen her.
Jubilæumsfilm: Kampen for velfærden
I forbindelse med 150 års jubilæet vil Socialdemokratiet udgive en række korte film, som vil fremhæve partiets vigtige begivenheder og største personligheder. Med filmklip, fortællerstemmer og fed grafik fortæller vi om Staunings store reformer, Sabroes kamp for børnene, Bang som første kvindelige minister og optakten til skabelse af velfærdssamfundet.
Landsdækkende kampagnedag: 150 års medlemshvervning
Socialdemokratiets partimedlemmer og lokalafdelinger går på gaden over hele landet for at fejre, at det er nøjagtigt 150 år siden, at det den 12. august 1871 blev muligt at melde sig ind i Socialdemokratiet.
Særudgivelse af Socialdemokraten
Vi venter i spænding på september måned 2021, hvor der udkommer en særudgivelse af ’Socialdemokraten’, der har særligt fokus på partiets historie med interview, debatindlæg og perspektiver på 150 år som drivkraft i udviklingen af det danske samfund.
Historisk børnebog
I forbindelse med 150-årsjubilæet udgives "Nielsens Danmarkshistorie", en børnebog om Socialdemokratiets og arbejderbevægelsens historie til alle i alderen 7-100 år. Bogen er en generationsfortælling, hvor forældre og bedsteforældre kan fortælle nutidens generationer om bevægelsens historie. Bogen er forfattet af Mette Finderup, tegnet af Sussi Bech og udgivet på forlaget Alvilda.
Det store brag: Jubilæumsfejring
Den 15. oktober 2021 er den officielle dag for Socialdemokratiets 150 års jubilæum. Her mødes vi fysisk og online på et nyrestaureret Arbejdermuseum, hvor vi fejrer de 150 år med taler, musik, reception, historiske minder og en helt ny arbejdersang.
Vil du være med i fællesskabet?
Som intromedlem af Socialdemokratiet bliver du en del af et stærkt politisk fællesskab, der arbejder for at sikre solidariteten, styrke velfærden og gennemføre den grønne omstilling.
Meld dig ind i dag og vær gratis medlem til den 30.06.2025.